‘Dezelfde achternaam, andere werelden’

...

...

Subtitle
De een woont al zijn hele leven in Mill, de ander wilde liefst zo snel mogelijk de wijde wereld verkennen. Eef Berends (29) en Tomas Berends (26) stammen uit hetzelfde nest, maar maakten andere keuzes. Hoe kijken zij naar zichzelf en naar elkaar?

Als een van de weinigen uit Mill ging Eef niet naar de middelbare school in Mill of Cuijk, maar in Uden. “En ná de middelbare school wilde ik zo snel mogelijk Brabant uit; ik was opnieuw naarstig toe aan een nieuwe omgeving. De keuze viel op een studie in Amsterdam. Die stad leek spannend, maar ook vertrouwd: twee nichten van ons woonden daar. Toch was Amsterdam me te groot en te onpersoonlijk, en al binnen een jaar switchte ik van studie en kwam ik in Nijmegen terecht. Uiteindelijk heb ik toch ook nog een masteropleiding in Amsterdam gevolgd, maar een tijdje geleden ben ik toch weer in Nijmegen beland; ik vond hier in de omgeving leuk werk. Eén ding was wel zeker: ik wilde onder geen beding terug naar Mill.”

Subtitle
Jongere broer Tomas heeft naar eigen zeggen juist ‘totaal geen kriebels’ om weg te komen uit Mill, vertelt hij. “Ik zat op school en volgde opleidingen in Mill, Cuijk, Uden, Eindhoven en Tilburg. Ook heb ik op meerdere plekken gewerkt, maar omdat ik eigenlijk gewoon heel veel dingen leuk vind, landde ik nergens écht. Inmiddels heb ik een vast contract bij een IT-bedrijf in Oss, en dat bevalt heel goed.” 
 

Subtitle
Urban tribe 
In Nijmegen heeft Eef een hechte groep vrienden om zich heen verzameld. “Onze urban tribe bestaat uit in totaal zo’n vijftien man. Sommigen daarvan ken ik van vroeger uit Mill, anderen komen van verder weg. Wel opvallend: vrijwel iedereen heeft hbo of universiteit gedaan. Ook valt op dat veel van de vrouwen in de groep vrijgezel zijn.”

In Mill maakt ook Tomas deel uit van een vriendengroep, vertelt hij. “Veel vrienden zijn óf nooit vertrokken uit Mill óf na hun studie teruggekomen. Wat wel opvalt is dat er maar een stuk of vier mensen hier zelf een huis hebben kunnen kopen, meestal met financiële hulp van hun ouders. Er is er bij mijn weten maar één die het – dankzij flink wat spaargeld – helemaal op eigen kracht heeft kunnen financieren.”

Subtitle

Weinig starterswoningen 
Het brengt ons op de voor starters vrij belabberde woningmarkt in Mill. Voor starters zijn huizen nagenoeg onbetaalbaar, vertelt Tomas. “Er worden momenteel vooral appartementen gebouwd voor babyboomers die hun huis willen verruilen voor iets kleiners. Een vriend van ons woont nu in een appartement op een industrieterrein hier in Mill. Dat is niet eens veel groter en goedkoper dan dat van Eef in Nijmegen. Sowieso wil ik het allerliefst vrijstaand wonen. Zolang dat er niet in zit, woon ik liever nog even bij mijn ouders zodat ik kan sparen.” 

Subtitle
Ik wil het allerliefst vrijstaand wonen, als dat er niet inzit, woon ik liever nog even bij mijn ouders zodat ik kan sparen.
Subtitle
Subtitle
Opgesloten
Wat in al die jaren niet veranderde was Tomas’ woonplaats: hij bleef bij zijn ouders in Mill wonen en pendelde op en neer naar studie en werk. “Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat ik net als Eef in een klein appartement in de stad zou wonen. Hier in het buitengebied is het heerlijk rustig en heb ik alle ruimte om bijvoorbeeld aan mijn auto te sleutelen.”

Eef lacht. “Ik moet er dus niet aan denken om zo afgelegen te wonen. Waar Tomas zich in mijn appartement opgesloten voelt door de beperkte ruimte, zou ik diezelfde opgeslotenheid juist ervaren als ik nog thuis zou wonen. Ooit heb ik, voor een bijbaan in de thuiszorg, weer een paar maanden bij mijn ouders gewoond. Dat was geen groot succes: ik moest letterlijk en figuurlijk te veel afstand overbruggen.” 
Subtitle


In het nabijgelegen Boekel wordt volgens Tomas meer voor starters gebouwd, met beter betaalbare woningen en meer ruimte voor eigen inbreng. Volgens Eef gebeurt in Uden hetzelfde, al worden daar weer hele wijken energieneutraal uitgevoerd – met alle gevolgen van dien voor de prijs. “Die energie neutrale huizen zijn zo 60.000 euro duurder, waarmee ze dan weer buiten bereik van de meeste starters liggen. En dat is jammer. Starters hebben uiteindelijk toch het liefst een huis dat enigszins betaalbaar is. Dan maar wat minder energievriendelijk.” 

 
Subtitle


Woningruil 
De verwachting is dat veel huizen van babyboomers de komende decennia op de markt komen. “Je ziet dat mensen uit de generatie van mijn ouders hun dure huizen – die zo vijf of zes ton moeten opbrengen – nu niet verkocht krijgen”, constateert Eef. “Onze ouders wonen in het buitengebied, op een perceel dat ze indertijd goedkoop hebben kunnen kopen van onze opa. Ze schamperen wel eens over hoeveel ik betaal voor mijn appartement, maar dan denk ik: jullie hebben ook wel makkelijk praten.” Tomas denkt erover om op de grond van zijn ouders een klein huis bij te bouwen, vertelt hij. “Je ziet dat vaker. Zodra de ouders dan echt op leeftijd raken, ruil je van woning. Zo’n constructie behoort wel tot de mogelijkheden, denk ik.”  
SubtitleMismatch 
Qua voorzieningen zit Tomas in Mill sowieso goed, vertelt hij. “Kleding bestel ik online; voor boodschappen rijd ik graag even naar Cuijk omdat ze daar nu eenmaal meer hebben. En qua sport en uitgaan kan ik hier in Mill prima terecht.” In Mill wordt er veel georganiseerd voor de jeugd, constateert Eef. “Maar jongeren kunnen er door de hoge prijzen niet wonen; die waaieren uit naar Cuijk of Uden, maar zitten vervolgens nog wel elk weekend in Mill in de kroeg. Daar zie je wel echt een mismatch.” Ziet Eef zichzelf überhaupt ooit nog terugkeren naar haar geboortestreek? “Voorlopig sowieso niet; ik heb het veel te goed naar mijn zin in de stad en kom eigenlijk alleen nog terug naar Mill voor mijn familie en voor carnaval. Maar áls ik ooit naar een dorp zou terugkeren, dan toch naar Mill.”