Not.dot.com-economie
In Brabant gaat het economisch voor de wind. De werkloosheid daalt snel. Het tempo waarop dat gebeurt ligt hoog. Vooral de regio Eindhoven breekt het ene record na het andere door de forse groei van de hightechindustrie. Maar laten we ons geen zand in de ogen strooien door die mooie economische rapportcijfers? Als we uitzoomen zien we namelijk iets anders. Er komen landelijk en provinciaal dan wel veel nieuwe banen bij, maar de groei van de toegevoegde waarde per baan is historisch laag.
Ontwikkeling arbeidsproductiviteit in Nederland
We prepared some high-quality photos, that you can use in your projects. When you have to show your application or website on iPhone, iPad or Macbook you can use these images.
Ook in Brabant betekent de economische boom niet alleen een groeiende verkoop van slimme machines voor de dot.com-economie. Als we een rondje doen over de Brabantse (snel)wegen, zien we dat die groei ook komt van andere sectoren: de agrofood en logistiek, waar Brabant traditioneel veel van zijn werkgelegenheid vandaan haalt. In Brabant worden bijvoorbeeld overal grote distributiehallen gebouwd. Dáár zie je de achterkant, de not.dot.com-versie, van onze economie.
Arbeidsmigratie als strategie
Behalve door loonsverhoging kunnen bedrijven ook op andere manieren het tekort aan personeel oplossen. Niet in de laatste plaats door automatisering en robotisering: steeds meer robots steken de handen uit de mouwen. Dat zien we onder meer in de landbouw, industrie en zorg. Maar werkgevers kunnen ook arbeidsmigranten inzetten om het werk te doen. Door het vrije verkeer van werknemers in Europa is het makkelijk om voor zwaar routinewerk arbeidskrachten uit landen als Polen, Roemenië en Bulgarije in te schakelen.
Die laatste oplossing is vooral populair onder Brabantse bedrijven waar laaggeschoold en laagproductief werk de dienst uitmaakt. Zelfs de kredietcrisis die de hele wereld tussen 2008 en 2014 in een economische depressie stortte, heeft werkgevers en arbeidsmigranten niet ontmoedigd. In de grafiek hieronder zien we dat in 2012 – toen de malaise én de werkloosheid in Nederland hun piek bereikten – het aantal arbeidsmigranten in ons land onverminderd bleef groeien. Brabant laat een vrijwel identiek patroon zien.
Ontwikkeling arbeidsmigranten en werkloosheid in Nederland
We prepared some high-quality photos, that you can use in your projects. When you have to show your application or website on iPhone, iPad or Macbook you can use these images.
Maar waarom kiezen Brabantse werkgevers eigenlijk voor deze optie? En omgekeerd: waarom kiezen arbeidsmigranten voor Brabant? Blijft het aantal arbeidsmigranten uit vooral Midden- en Oost-Europa (de MOE-landen) hier stijgen, of gaan bedrijven en arbeidsmigranten onder druk van de booming economie andere keuzes maken? Vragen die niet eenvoudig te beantwoorden zijn. Dat begint al met het simpele feit dat we niet weten hoeveel Oost-Europeanen er nu precies in ons land werken. Dat aantal is bovendien ook voor een deel seizoensafhankelijk. En wat verstaan we eigenlijk onder een ‘arbeidsmigrant’? De definities lopen nogal uiteen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waren er in 2017 ongeveer 250.000 Polen in Nederland. 160.000 van hen hebben zich ingeschreven, maar 90.000 niet – bijvoorbeeld omdat ze alleen tijdelijk in Nederland werken.
Dat moeten we dus verder uitpluizen. Voor Brabant hebben we drie betrouwbare bronnen. Allereerst de uitzendkoepel ABU-NBBU. In hun monitor concentreren zij zich op ‘flexmigranten’ die kort in Nederland blijven. Daarnaast is er het CBS. Zij registreren arbeidsmigranten pas als ze een periode blijven en bij de gemeente zijn ingeschreven. En dan is er tot slot de belastingdienst. Zij ‘tellen’ de arbeidsmigranten die in Nederland belasting betalen. Op basis van deze bronnen zien we dat er vanaf 2009 een opvallende stijging is van het aantal arbeidsmigranten in Brabant. Waren dat er in 2009 circa 31.000, in 2015 bestond de groep uit bijna 80.000 personen.
De meesten van hen komen uit Polen. Een overzicht van het CBS uit februari 2018 toont aan dat bijna alle Brabantse gemeenten vanaf de millenniumwisseling te maken hebben met een forse toename van het aantal Poolse inwoners.
...
Jaco Knetemann is operationeel directeur van logistiek dienstverlener Syncreon (met vestigingen in Waalwijk, Tilburg, Venray, Maasvlakte en Schiphol-Oost)
Interview
Omdat deze goed gemotiveerde arbeidskrachten bereid zijn te werken voor onze laagste cao- of minimumlonen, rollen ondernemers en werkgeversorganisaties de rode loper uit voor Poolse, Bulgaarse, Roemeense metselaars, truckchauffeurs en aspergestekers. Maar als ze eenmaal over die loper wandelen, blijkt de aandacht niet altijd even oprecht. Want hoewel het grootste deel van de werkgevers zich verantwoordelijk gedragen, zijn er ook die hun arbeidsmigranten minder betalen dan het Nederlandse minimumloon. In de bundel Keuzes voor Europa stelt onderzoeker Jan Cremers van Tilburg University vast dat deze werkgevers bewust de ‘juridische schemerzone’ opzoeken en profiteren van mazen in de arbeidswetgeving.
In het rapport Van zorg naar sturing (2018) is te lezen dat zulke ontwikkelingen ook de leefsituatie van de migranten zelf raken.
Afbrokkelend draagvlak
Een bijkomend probleem is dat de komst van Oost-Europese werknemers in de samenleving op steeds meer weerstand stuit. Het draagvlak voor hun aanwezigheid brokkelt af. De overlast die het resultaat is van de gebrekkige huisvesting worden lokaal – in de Brabantse woonwijken – gevoeld. Niet voor niets heeft het begrip ‘Polenhotel’ inmiddels een nare bijklank gekregen. Macro-economisch mogen open grenzen in Europa goed zijn voor de economie (zowel voor de Poolse als de Nederlandse), micro-economisch slaat de balans niet altijd even gunstig uit. Hoewel de reputatie van Oost-Europese arbeidsmigranten is verslechterd, wordt dat gevoel (vooralsnog) niet door de cijfers onderbouwd. Slechts een klein deel van de ingeschreven Polen is in aanraking met de politie gekomen op verdenking van een misdrijf en ze doen minder vaak een beroep op de bijstand dan Nederlanders.
We prepared some high-quality photos, that you can use in your projects. When you have to show your application or website on iPhone, iPad or Macbook you can use these images.
Desondanks loopt de onvrede over arbeidsmigratie op. Het CBS geeft aan dat een economische migrant in Nederland inmiddels minder gastvrij wordt onthaald dan een vluchteling. Bijna een derde van onze bevolking wil niet dat migranten uit landen van de Europese Unie in Nederland komen wonen en werken. In het eerder aangehaalde onderzoek van het PON vindt bijna veertig procent van de ondervraagde Brabanders dat er te veel Polen naar Brabant komen en dat hun integratie in de samenleving problemen oplevert.
De onderzoekers van het PON laten zien dat die vicieuze cirkel van afhankelijkheid (voor zowel werk, woning, vervoer en gezondheid) door veel migranten maar moeilijk kan worden doorbroken.
Brabanders zien dus aan de ene kant het economische belang van arbeidsmigranten, maar maken zich aan de andere kant wel steeds meer zorgen over wat dat betekent voor de samenleving. Die zorg delen steeds meer economen en beleidsmakers. Zelfs de algemene opvatting onder vrijhandelsdenkers dat arbeidsmigratie altijd een win-winsituatie oplevert is aan het schuiven. Gerenommeerde economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank wijzen erop dat de globalisering en de open grenzen niet voor iedereen op de arbeidsmarkt even voordelig uitpakken.
Internationale werkloosheid vergeleken
We prepared some high-quality photos, that you can use in your projects. When you have to show your application or website on iPhone, iPad or Macbook you can use these images.
Dat betekent onder andere ook dat de lonen en inkomens aan de andere kant van de Oder-Neissegrens stijgen. Voor Poolse vaklui wordt het daarom financieel steeds interessanter om in eigen land te blijven. Daarnaast wil de nationalistisch getinte Poolse regering het uitzwermen van arbeidsmigranten stoppen. Doordat veel Poolse arbeiders het afgelopen decennium hun heil elders zochten, trok het land zelf op zijn beurt massa’s arbeidsmigranten aan die de opengevallen plekken moesten opvullen. Met als gevolg dat er nu bijna 1,5 miljoen mensen uit buurland Oekraïne als gastarbeider in Polen werken. Die arbeidsplaatsen moeten volgens het zittende kabinet in de toekomst weer door Polen ingevuld worden. Met fiscale voordeeltjes verleiden ze Poolse werknemers in eigen land te blijven.
De gevolgen van de veranderde Poolse economie en politiek zijn bij ons steeds meer merkbaar. Landelijke media berichtte kort geleden dat uitzendbureaus steeds meer moeite hebben om seizoenarbeiders voor de glastuinbouw in het Westland te werven.
We prepared some high-quality photos, that you can use in your projects. When you have to show your application or website on iPhone, iPad or Macbook you can use these images.
Robots worden steeds slimmer en goedkoper. Nu de robot het tomaatje niet meer stuk knijpt, het koekje niet kraakt en ook geen smeerolie over de lopende band morst, investeren Brabantse bedrijven volop in robots. Ook door de krapte op de arbeidsmarkt komt dit proces nu in een stroomversnelling. In Brabant zullen de effecten groot zijn, omdat die trend sectoren als de agrofood en logistiek raakt waar Brabant traditioneel veel van zijn werkgelegenheid vandaan haalt. Zo doen robots hun intrede in steeds meer distributiecentra. Vooral in de harde rechttoe-rechtaanlogistiek met het accent op ‘het stapelen van dozen’ is het vaak voordelig om een mens te vervangen door een machine. De kosten van logistieke robots wegen inmiddels op tegen die van logistieke menselijke medewerkers.
Kosten robot versus logistiek medewerker
We prepared some high-quality photos, that you can use in your projects. When you have to show your application or website on iPhone, iPad or Macbook you can use these images.
Het break-evenpoint voor de inzet van robots voor eenvoudige logistieke processen is al bereikt
Datzelfde, bijna onstuitbare proces is merkbaar in de Brabantse landbouw, die zwaar leunt op Oost-Europese werknemers. Ook daar rukt de robot op. Zo heeft Crux Agribotics uit Eindhoven inmiddels een ‘lerende’ oogstrobot ontwikkelt die in staat is om zelfstandig komkommers te plukken. Ook bij de arbeidsintensieve pluk van paprika’s en tomaten wordt de mensenhand steeds vaker overbodig. Uit het jaarrapport 2016 van de brancheorganisatie International Federation of Robotics blijkt dat de Nederlandse industrie vorig jaar 1.778 nieuwe robots aanschafte, het hoogste aantal ooit. Dat is een toename van 20% in vergelijking met het jaar daarvoor. Koploper was de landbouw- en voedingsindustrie met 429 robots. Nog even en je hoort op de Brabantse velden tijdens de oogsttijd niet langer het zachte gezang van Polen, maar het monotone gezoem van plukrobots.
In goede banen?
Wie dit allemaal bij elkaar optelt, kan niet anders dan tot de slotsom komen dat het vraagstuk van arbeidsmigratie zich op een kantelpunt bevindt. Het aanbod van, en de vraag naar, arbeidsmigranten voor laagproductieve en arbeidsintensieve sectoren in onze economie gaat verschuiven. Dat heeft op termijn niet alleen consequenties voor gemeenten waar nu nog veel Polen wonen en werken, maar ook voor het bedrijfsleven. Ondertussen blijft het vraagstuk van huisvesting en integratie hardnekkig. De slotvraag is dan ook hoe we deze transformatie in goede banen kunnen leiden. Drie suggesties voor de korte en lange termijn.
1. Zet in op leefbaarheid. Los van het tempo waarmee de stroom van Oost-Europese arbeidsmigranten opdroogt, moeten de overheid en het bedrijfsleven op de korte termijn zorgen voor fatsoenlijke leefomstandigheden voor hen die al in Brabant zijn. Er is sprake van achterstallig onderhoud: arbeidsomstandigheden, huisvesting en integratie hebben dringend aandacht nodig. In eerste instantie is ‘Den Haag’ verantwoordelijk voor de minimumeisen die we aan het werk voor arbeidsmigranten stellen. Door onze soepelere regelgeving zijn we bijvoorbeeld een geduchte concurrent voor de logistieke sector van onze zuiderburen.
2. Wees eerlijk en ga voor het complete verhaal. Veel gemeenten zijn in de regel enthousiast over nieuwe vestigingen of uitbreidingsplannen van ondernemers in de logistiek, de land- en tuinbouw en de industrie. Vaak door te benadrukken dat zo nieuwe werkgelegenheid ontstaat en de lokale welvaart toeneemt. Maar dat is enkel de helft van het verhaal. Als bijvoorbeeld grote distributiecentra gastvrij onthaald worden, betekent dat in de praktijk ook dat je een grote groep arbeidsmigranten zult moeten verwelkomen. Voor zover er überhaupt al over deze laatste vorm van gastvrijheid wordt gesproken, blijft het vooral bij mooie woorden en fraaie intenties. De maatschappelijke gevolgen van de komst van arbeidsmigranten - huisvesting en integratie - blijven vaak onderbelicht of er wordt te laat bij stilgestaan. Met als gevolg dat plannen vroegtijdig sneuvelen of op maatschappelijk verzet stuiten in buurten en wijken. Kortom, wees eerlijk en vertel het complete verhaal. Bij de komst van grote hallen hoort ook huisvesting. Werk actief samen binnen en buiten de gemeente in de zoektocht naar oplossingen. Economisch beleid gaat in dit geval niet samen zonder huisvestingsbeleid of betrokkenheid van werkgevers.
3. Werk aan de toekomst. De provincie wil zich internationaal profileren als regio voor innovatieve kennisindustrie. Dat botst eigenlijk enorm met een landschap dat wordt overheerst door distributiecentra en productiehallen langs snelwegen waar vooral laaggeschoold en saai routinewerk wordt verricht. Als je het zo bekijkt, dan staat de arbeidsmigratie voor laaggeschoold werk de verhoging van de arbeidsproductiviteit en het innovatief vermogen van de totale economie in de weg. Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid, maar om de kwaliteit van de banen. Een parallel met de jaren zestig van de vorige eeuw is in dit verband dan ook niet (te) ver gezocht. De arbeidsmigranten die toen op initiatief van het bedrijfsleven naar Brabant kwamen, hebben de teloorgang van bedrijfstakken als de textiel-, scheeps- en metaalindustrie niet kunnen voorkomen. Ze hebben die onvermijdelijke trend hooguit vertraagd, met weinig economische baten en veel maatschappelijke kosten als nettoresultaat. Voor de lange termijn is het daarom cruciaal om een aantrekkelijke toekomstvisie te ontwikkelen: wat is het toekomstperspectief voor sectoren in Brabant die smalle marges en een hoge prijsdruk ervaren? Op wat voor type banen zetten we in?
BRABANTKENNIS
BrabantKennis verkent op eigen wijze de toekomst van Brabant: onafhankelijk, nieuwsgierig en vernieuwend in vorm. We prikkelen tot nadenken en houden Brabant scherp. Wij observeren, confronteren en inspireren, en dat doen we door trends te spotten, toekomstbeelden te schetsen en nieuwe perspectieven te bieden.
Volg ons op www.brabantkennis.nl en op Twitter, Facebook, LinkedIn en YouTube (@BrabantKennis).
© BrabantKennis 2018
COLOFON
Disclaimer
Bij de samenstelling van deze publicaties is gebruik gemaakt van diverse bronnen en informatie die door vele organisaties is verstrekt. BrabantKennis kan echter niet de juistheid of nauwkeurigheid garanderen van de in deze uitgave voorkomende gegevens, informatie of meningen, noch met betrekking tot de geschiktheid daarvan voor enig doel, enige situatie of enige toepassing. BrabantKennis is dan ook niet aansprakelijk voor eventuele schade, verliezen of andere gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave voorkomende gegevens, informatie of meningen.